Veelgestelde vragen

Zit je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op, via de contactpagina.

De digitale tweeling is een virtuele versie van Alkmaar. Deze digitale tweeling kunnen we koppelen aan sensoren en databronnen, zo kunnen we informatie overzichtelijk en op één plek weergeven. Door data-gedreven te werken kunnen we optimaal gebruik maken van alle beschikbare informatie om maatschappelijke opgaven zo goed en snel mogelijk te realiseren. Dit helpt de gemeenteraad bij het nemen van besluiten, ambtenaren bij het uitvoeren van hun taken en inwoners bij het vinden van informatie.

Alle informatie die gekoppeld is aan een locatie kan worden weergegeven op een kaart. Door diverse databronnen op dezelfde kaart te tonen, kunnen we deze informatie aan elkaar koppelen en krijgen we een totaler beeld van de situatie. De digitale tweeling biedt daarmee de mogelijkheid tot het doen van analyses en alle belangrijke informatie op één plek weer te geven.

  • Toetsenbord navigatie: met de Tabtoets en pijltjestoetsen zijn alle aan te klikken items (link, knop, veld, etc.) op de pagina's te doorlopen. Actieve elementen zijn dik zwart omlijnd om aan te geven welke item actief is. Met de Enter-toets kunnen de links gevolgd worden en met Spatie toets kunnen de lagen aan- en uitgezet worden.
  • Kaartnavigatie op de mogelijk met pijltjestoetsen (shift-pijltjestoetsen om te draaien en kantelen).
  • Alternatieve tekst achter afbeeldingen.
  • Kleuren op de kaart kunnen via de kleurhokjes in de legenda worden aangepast indien een kleur moeilijk te onderscheiden is.
  • Gebruik hoog contrast kleuren.
  • Mogelijkheid tot aanpassen lettergrootte.
  • De tekst kan worden voorgelezen.

Door op de knop ‘Weergave’ (linksonderin) te drukken en vervolgens op ‘3D (gebouwen), kan worden gewisseld tussen het wel/niet weergeven van de 3D gebouwen.

Informatie in de digitale tweeling is altijd gekoppeld aan de kaart. Informatie over een locatie opzoeken begint met het opzoeken van de locatie. Zijdelings bewegen door de kaart kan door te klikken en slepen met de linkermuisknop, door te scrollen kan worden in-/uitgezoomd en door de rechtermuisknop te klikken en slepen kan de kijkhoek worden aangepast. De knoppen rechtsonderin het scherm bieden een alternatieve manier van navigeren door de kaart. Er is ook een zoekfunctie voor adressen beschikbaar, deze bevindt zich links bovenin het menu (indien uitgeklapt met behulp van het > icoontje links boven).

Ja zeker, de Digitale Tweeling is ook op een telefoon of tablet te bekijken. Houd er wel rekening mee dat door de vele informatie en opties het minder praktisch is op een klein (telefoon)scherm of trager werkt. Daarom raden we aan om de kaart op een computer-of laptopscherm te bekijken.

Data afkomstig van de Nederlandse overheid wordt aangeleverd in het rijksdriehoekstelsel. Internationaal is het EPSG:4326 - WGS 84 de standaard. In de Druktemonitor vind je data afkomstig uit beide coördinatensysteem.

De Digitale Tweeling is een verzamling van vele bronnen. Dit zijn zowel gegevens van de gemeente, publieke bronnen en externe partijen. In de legenda is van actieve kaartlagen te zien wat de bron is.

Inloggen is alleen mogelijk voor medewerkers van de gemeente. Klik rechtsbovenin op het persoon-icoontje met de tekst inoggen. De eerste keer moet je goedkeuring geven dat we je toegangsgegevens mogen opvragen. De opmaak veranderd naar de interne kleuren huisstijl. Bij de kaartlagen staat een wereldbol als de laag publiek is, of een slotje indien deze enkel intern is.